Thursday 13 March 2014

Topla predjela - jela od jaja

Omleti , kajgane i speijaliteti od jaja



Kajgana natur
 U posudu sa jajima (2-3 jaja u porciji) dodati kašiku pavlake, umutiti. U tiganju ili zagrejanoj vatrostalnoj činiji na zagrejanom ulju ili puteru izručimo smesu sa jajima i pavlakom, mešati od zidova ka sredini posude dok se ne dobije glatka masa koja treba delimicno da ostane rovita i sočna. Serviranje se vrši na plitkom ovalu ili desertnom tanjiru , pospe se sitno sečenim peršunovim lišćem i posoli .

Omlet sa šunkom
Šunka se seče na sitnije komade i koja se pre prelivanja jaja sotiraju u plitkoj masnoći a zatim se preliju umućenim jajima , u koja je dodata jedna kašika umućene pavlake , Ravnomerno se rasporedi i omlet pržimo sa jedne strane dok ne dobije zlatnožutu boju a zatim vršimo preklapanje omleta na pola ili s obe strane do sredine . Ovako pripremljen omlet servira se na plitkom ovalu ili desertnom tanjiru u grančice peršuna .

Kajgana na srpski način
 Za pripremu kajagane na srpski nacin pripremiti garnituru: na zagrejanom ulju propržiti crni luk, kada se upola proprži dodati na žilijen ili kocke secenu papriku kada je malo prosotiramo dodamo sečenu pečenu papriku i pri kraju dodamo sečenu ljutu papričicu, peršun i so . U posudu s umućenim jajima i pavlakom možemo dodati kajmak i sir pa sve to prelijemo preko pripremljene garniture. Masa treba delimicno da ostane sočna i rovita . Serviranje se vrši na plitkom ovalu ili desertnom tanjiru , pospe se sitno sečenim peršunovim lišćem i posoli .

Slanina sa jajima (bekendeks)
 Debljina šnita slanine treba da bude 0.5 cm, prosotirati ih na zagrejanom ulju (vatrostalna, keramička činija) sa obe strane a zatim izručiti pripremljena jaja (ne mutiti) belanac treba da koaguliše a žumanac ostane rovit. Kao dekoracija se koristi zrno bibera  , na svaki žumanac staviti po jedno zrno , servira se obično u posudi u kojoj se i priprema.


Omlet sa sirom 
Dodaci se direktno stavljaju u jaja i izmeša se . Na zagrjanoj masnoći u tiganju izručimo smesu . Omlet pržimo sa jedne strane dok ne dobije zlatnožutu boju a zatim vršimo preklapanje omleta na pola ili s obe strane do sredine . Ovako pripremljen omlet servira se na plitkom ovalu ili desertnom tanjiru u grančice peršuna .    





No comments:

Post a Comment