Thursday 10 April 2014

Pojedinačni radovi !

Rad učenika Borošak Aleksandra 
Brza keks torta

Rizoto sa pečurkama







Dekorisano sa rendanim parmezanom i pečurkama a la krem i pečurkama parizijen i lišćem peršuna .

Pohovani kačkavalj



POHOVANI KACKAVALJ

Kačkavalj seći u vidu kvadrata širine 0.5cm i dužine 6cm, svako parče navlažiti vodom zatim panirati (brasno, jaja i prezle) i pržiti u duboko umereno zagrejanoj masnoći . U porciji idu 2 parčeta, serviraju se na plitkom ovalu ili desertnom tanjiru uz sosove na bazi majoneza.

Krofne sa sirom


                  KROFNE SA SIROM

 Potrebne namirnice: ulje , so , jaja, brašno, parmezan ili kačkavalj i voda. Odnos vode i ulja 1:1 . 
Priprema: U odgovarajućoj posudi staviti ulje, vodu, posoliti i zagrevati do tačke kuvanja. Kada masa provri dodati brašno (koje je u istoj razmeri kao voda i ulje) i mešati na grejnom telu neprekidno dok masa ne počne da se odvaja od unutrašnjih zidova posude i dok ne postane sasvim glatka. Masu skloniti sa grejnog tela a zatim ohladiti i dodavati jedno po jedno jaje neprekidno mešajući , zatim dodati kačkavalj ili parmezan pri čemu jednu polovinu rendamo a drugu  sečemo na sitnije kocke. Od ove mase formiramo krofne u obliku manjih loptica (3 komada u porciji) i przimo u duboko umereno zagrejanoj masnoći dok ne dobije zlatno žutu boju. Izvaditi i dobro ocediti od masnoće, služe se veoma tople .



Blok nastava

Bekendeks

Čorbast pasulj

Dinstani pirinač

Sotirani grašak

Gratinirane palačinke sa sirom


         

Napraviti masu za palačinke i ispržiti ih. Fil pripremamo od: Izmrvljenog sira, jaja i soli. Masu dobro izmešati da bude kompaktna. Rojal masa (sastoji se od mleka i jaja) žicom izmešati, umesto mleka može i pavlaka. Posudu za gratiniranje podmazati uljem ili puterom i posuti brašnom ili prezlama. Svaku palačinku filovati filom, uroluju se, preseku se popreko na jednake polovine, odesku se krajevi, ređaju se u pripremljenu posudu za pečenje, tj. gratiniranje. Odozgo se preliju rojal masom. Gratiniranje se vrši dok po površini ne dobiji zlatno žutu boju i dok rojal masa ne postane čvrsta. Do serviranja čuvati na toplom mestu. Ove palačinke mogu se služiti u vatrostalnoj posudi u kome su zapečene ili u plitkom ovalu . Odozgo se pospe sitno sečenim lišćem peršuna .